廣東省廣州市三年(2020-2022)小升初英語真題分題型分層匯編07閱讀判斷1.(2022?增城區(qū))閱讀理解, 判斷對錯,打"√"或"×".This is Billy and his sister's bedroom. It's not very big, but it is very clean. There are two beds in the room. There is a desk between the beds. There are some books on the desk. Some are English books. Some are Chinese books. There is a phone on the desk, too. There are two chairs beside the desk. One is for Billy, and the other is for his sister. There is a map of the world on the wall, too. Billy and his sister like their bedroom very much.(1)The bedroom is small, and it's clean..(2)There are two desks in the bedroom..(3)There are some Chinese books on the desk..(4)There are two maps on the wall..(5)The chairs are for Billy and his brother..2.(2022?花都區(qū))閱讀表格信息,判斷下列句子是否符合表格信息,A表示符合,B表示不符合。NameWang YapingNationalityChineseDate of birthJanuary,1980Place of birth(出生地)Shandong Province,ChinaOccupationAstronaut(航天員)Hobbyrunning,dancingMain achievement(成就)In 2010,she became an astronaut.In 2013,she flew into space(太空) .She is the second Chinese woman to fly to space.In 2021,she flew into space again and stayed there for six months.In space,she gave a lecture to Chinese students.Other informationShe always tries her best to do everything well.She wanted to be an astronaut when she was young.She studied for a doctor's degree at Beijing University when she was 38 years old.She has a six year﹣old daughter.And she was called"the mother returned after reaching for the stars".(1)Wang Yaping was born in 1980 in Shandong Province in China. (2)Wang Yaping likes running,dancing and swimming. (3)Wang Yaping flew into space for three times. (4)Wang Yaping is the first Chinese woman to fly to space. (5)Wang Yaping studied for a doctor's degree at Beijing University when she was 38 years old.3.(2021?花都區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。I'm Mike.I like to travel.But I don't like travelling by plane because an airport is usually far from the city.You have to get there early and wait for hours for the plane to take off and it is usually late.You can't open the windows.You can't choose the food.Planes are fast,but you still take hours to go out of the airport and into the city.I like travelling by train.I think trains are safe.Train stations are usually in cities.When you are late for a train,you can catch another one.You can walk in the train and open the window.You can see many interesting things on your way.I also like cars.You can start your journey (旅途 )when you want to,and you don't need to get to a train station or a bus stop.Also you can carry many things with you in a car.But sometimes there are too many cars on the road and the traffic can be very busy.(1)Mike doesn't like travelling. (2)People need to take hours to go out of the airport and into the city. (3)If you travel by train,you can see many interesting things on the way. (4)Mike likes travelling by car because the traffic is not heavy. (5)Mike prefers to travel by train and car. 4.(2021?黃埔區(qū))閱讀下列門票信息,判斷下列句子是否符合信息內(nèi)容,如符合寫"√",否則寫"×"。(1)This Disneyland is in California. (2)California Disneyland opened on July 7th,1935. (3)We can visit California Disneyland at 19:00 in the evening. (4)The ticket of adult is a little more expensive than the children. (5)You can call or log in(登錄)the website if you have something to consult(咨詢). 5.(2020?白云區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。Hello,I am Jack.I like dogs.I have a pet dog.Its name is Carl.It is brown and white.And it is very small.It has got big ears,small eyes,short legs and a short tail.It eats bones,meat and rice.It can play with balls and it gives me a lot of happiness.It is very smart and cute.So I like it very much.It usually goes shopping with my mother.My mother always buys a little meat for Carl.It catches the meat and eats it happily.We all like it.(1)Jack has a pet cat. (2)Carl has small eyes and a short tail. (3)Jack likes to eat bones,meat and rice. (4)Carl can play balls. (5)Jack is very smart and cute. (6)The mother usually takes Carl to go shopping. 6.(2021?白云區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。When Andy was twelve years old,he went abroad for the first time.He went to a summer camp in Leeds,the UK.He flew from Guangzhou to London with three pupils and a teacher from his school,the fight (航程) was fourteen hours long,He played cards with his friends,saw a film and read a book.Then he went to sleep.Andy and his friends left Guangzhou in the morning and arrived in London in the afternoon.Then they took a coach (長途巴士) to Leeds.It was a six﹣hour trip.There were thirty﹣eight children from eleven different countries in the camp.For the first two days,Andy missed his family very much.Soon he made some friends and started to enjoy the camp.The children stayed at the camp all the time.Every day they played different games.In one of the games,Andy played (扮演) a disabled (有殘疾的) person and he had to walk with only one leg for a day!He got to know what a hard life a disabled person lives.He will never forget that day.Andy made friends with most of the children and learned quite a lot about other countries.When it was time to say goodbye,he didn't want to leave the camp.(1)Andy went to the UK last winter holiday. (2)Andy went to London with a teacher and 3 pupils by plane. (3)Andy arrived in London in the morning. (4)There were 48 children from 12 different countries in the camp. (5)Andy enjoyed the summer camp in Leeds,the UK. 7.(2021?黃埔區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。The wolf and the fox wanted to eat the rabbit.But it is not easy to catch it.One day the wolf said to the fox, "You go home and lie in bed.I'll tell the rabbit that you died.When it comes to see you,you can jump and catch him." "That's a good idea," said the fox.He went home at once.The wolf went to the rabbit's house and said to the rabbit, "Come and look.The fox died."The rabbit came to the fox's house.The fox was lying on the floor with an open mouth.The rabbit said to the wolf, "If a fox died,his mouth should be closed." When the fox heard this,he closed his mouth.The rabbit knew the fox did not die and he ran away.The wolf and the fox couldn't catch the rabbit again.What a clever rabbit!(1)The fox and the wolf wanted to eat the rabbit.(2)The wolf went home and pretended(假裝) to be dead(死的).(3)The rabbit thought the fox died.(4)It is easy to catch the rabbit.(5)At last,the rabbit ran away. 參考答案與試題解析1.(2022?增城區(qū))閱讀理解, 判斷對錯,打"√"或"×".This is Billy and his sister's bedroom. It's not very big, but it is very clean. There are two beds in the room. There is a desk between the beds. There are some books on the desk. Some are English books. Some are Chinese books. There is a phone on the desk, too. There are two chairs beside the desk. One is for Billy, and the other is for his sister. There is a map of the world on the wall, too. Billy and his sister like their bedroom very much.(1)The bedroom is small, and it's clean. √ .(2)There are two desks in the bedroom. × .(3)There are some Chinese books on the desk. √ .(4)There are two maps on the wall. × .(5)The chairs are for Billy and his brother. × .【解答】細(xì)節(jié)理解題.1.√.根據(jù)文中關(guān)鍵句"It's not very big, but it is very clean."可知房間不大,但很干凈. 故答案為:√.2.×.根據(jù)文中關(guān)鍵句"There are two beds in the room. There is a desk between the beds."房間里有兩張床. 床之間有一張桌子.可知房間有一張桌子, 故答案為:×.3.√.根據(jù)文中關(guān)鍵句"There are some books on the desk. Some are English books. Some are Chinese books."桌子上有一些書. 一些是英文書. 一些是中文書. 可知桌子上有一些語文書, 故答案為:√.4.×.根據(jù)文中關(guān)鍵句"There is a map of the world on the wall, too."可知墻上有一張地圖. 故答案為:×.5.×.根據(jù)文中關(guān)鍵句"There are two chairs beside the desk. One is for Billy, and the other is for his sister."可知桌子旁邊有兩張椅子.一張是比利的,另一個是給他妹妹的.故答案為:×.2.(2022?花都區(qū))閱讀表格信息,判斷下列句子是否符合表格信息,A表示符合,B表示不符合。NameWang YapingNationalityChineseDate of birthJanuary,1980Place of birth(出生地)Shandong Province,ChinaOccupationAstronaut(航天員)Hobbyrunning,dancingMain achievement(成就)In 2010,she became an astronaut.In 2013,she flew into space(太空) .She is the second Chinese woman to fly to space.In 2021,she flew into space again and stayed there for six months.In space,she gave a lecture to Chinese students.Other informationShe always tries her best to do everything well.She wanted to be an astronaut when she was young.She studied for a doctor's degree at Beijing University when she was 38 years old.She has a six year﹣old daughter.And she was called"the mother returned after reaching for the stars".(1)Wang Yaping was born in 1980 in Shandong Province in China. A (2)Wang Yaping likes running,dancing and swimming. B (3)Wang Yaping flew into space for three times. B (4)Wang Yaping is the first Chinese woman to fly to space. B (5)Wang Yaping studied for a doctor's degree at Beijing University when she was 38 years old. A 【解答】(1)由Date of birth,January,1980(生日,1980年1月)和Place of birth,Shandong Province,China(出生地,中國山東?。┛芍鮼喥匠錾?980年中國的山東省。故答案為:A。(2)由Hobby,running,dancing(愛好,跑步,跳舞)可知王亞平喜歡跑步和跳舞而不是喜歡跑步,跳舞和游泳,此處描述不符。故答案為:B。(3)由In 2013,she flew into space(太空) .(2013年,她飛上太空。)和In 2021,she flew into space again and stayed there for six months.(2021年,她再次飛入太空,并在那里停留了六個月。)可知王亞平飛入太空兩次而不是三次,此處描述不符。故答案為:B。(4)由She is the second Chinese woman to fly to space.(她是第二位飛向太空的中國女性。)可知王亞平是第二位飛向太空的中國女性而不是第一位,此處描述不符。故答案為:B。(5)由She studied for a doctor's degree at Beijing University when she was 38 years old.(她38歲時在北京大學(xué)攻讀博士學(xué)位。)可知王亞平38歲時在北京大學(xué)攻讀博士學(xué)位。故答案為:A。3.(2021?花都區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。I'm Mike.I like to travel.But I don't like travelling by plane because an airport is usually far from the city.You have to get there early and wait for hours for the plane to take off and it is usually late.You can't open the windows.You can't choose the food.Planes are fast,but you still take hours to go out of the airport and into the city.I like travelling by train.I think trains are safe.Train stations are usually in cities.When you are late for a train,you can catch another one.You can walk in the train and open the window.You can see many interesting things on your way.I also like cars.You can start your journey (旅途 )when you want to,and you don't need to get to a train station or a bus stop.Also you can carry many things with you in a car.But sometimes there are too many cars on the road and the traffic can be very busy.(1)Mike doesn't like travelling. × (2)People need to take hours to go out of the airport and into the city. √ (3)If you travel by train,you can see many interesting things on the way. √ (4)Mike likes travelling by car because the traffic is not heavy. × (5)Mike prefers to travel by train and car. √ 【解答】本題考查判斷正誤。(1)×。根據(jù)文中"I'm Mike.I like to travel."可知邁克喜歡旅行。故答案為:×。(2)√。根據(jù)文中"Planes are fast,but you still take hours to go out of the airport and into the city."可知你出機場到城里還是要花上幾個小時。故答案為:√。(3)√。根據(jù)文中"You can see many interesting things on your way."可知你可以在火車上看到很多有趣的事情。故答案為:√。(4)×。根據(jù)文中"But sometimes there are too many cars on the road and the traffic can be very busy."可知交通很繁忙。故答案為:×。(5)√。根據(jù)文中"I like travelling by train."以及"I also like cars."可知邁克更喜歡坐火車和坐汽車去旅行。故答案為:√。4.(2021?黃埔區(qū))閱讀下列門票信息,判斷下列句子是否符合信息內(nèi)容,如符合寫"√",否則寫"×"。(1)This Disneyland is in California. √ (2)California Disneyland opened on July 7th,1935. × (3)We can visit California Disneyland at 19:00 in the evening. √ (4)The ticket of adult is a little more expensive than the children. √ (5)You can call or log in(登錄)the website if you have something to consult(咨詢). √ 【解答】本題考查判斷正誤。(1)√。根據(jù)圖中"It's exercising to visit Disneyland in California."可知迪士尼樂園在加利福尼亞州。故答案為:√。(2)×。根據(jù)圖中"It opened on July 7th,1955."可知迪士尼樂園開放于1955年,不是1935年。故答案為:×。(3)√。根據(jù)圖中"Opening Time:9:00﹣24:00"可知晚上19點是可以游覽迪士尼樂園的。故答案為:√。(4)√。根據(jù)圖中"Price"一欄可知成人票價比兒童票價貴六美元。故答案為:√。(5)√。根據(jù)圖中末尾的網(wǎng)址可知更多迪士尼樂園信息可以直接查詢網(wǎng)址。故答案為:√。5.(2020?白云區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。Hello,I am Jack.I like dogs.I have a pet dog.Its name is Carl.It is brown and white.And it is very small.It has got big ears,small eyes,short legs and a short tail.It eats bones,meat and rice.It can play with balls and it gives me a lot of happiness.It is very smart and cute.So I like it very much.It usually goes shopping with my mother.My mother always buys a little meat for Carl.It catches the meat and eats it happily.We all like it.(1)Jack has a pet cat. × (2)Carl has small eyes and a short tail. √ (3)Jack likes to eat bones,meat and rice. × (4)Carl can play balls. √ (5)Jack is very smart and cute. × (6)The mother usually takes Carl to go shopping. √ 【解答】考查判斷正誤。(1)×。根據(jù)文中關(guān)鍵句"I am Jack.I like dogs.I have a pet dog.我是杰克。我喜歡狗。我有一只寵物狗。"可知杰克有一只寵物狗而不是寵物貓。故答案為:×。(2)√。根據(jù)文中關(guān)鍵句"It has got big ears,small eyes,short legs and a short tail.它有大耳朵,小眼睛,短腿和短尾巴。"可知卡爾有小眼睛和短尾巴與(2)描述一致。故答案為:√。(3)×。根據(jù)文中關(guān)鍵句" It eats bones,meat and rice.它吃骨頭、肉和米飯。"可知卡爾吃骨頭、肉和米飯而不是杰克。故答案為:×。(4)√。根據(jù)文中關(guān)鍵句"It can play with balls,它會玩球, "可知與(4)描述一致。故答案為:√。(5)×。根據(jù)文中關(guān)鍵句" It is very smart and cute.它非常聰明可愛。 "可知卡爾非常聰明可愛而不是杰克。故答案為:×。(6)√。根據(jù)文中關(guān)鍵句" It usually goes shopping with my mother.它通常和我媽媽一起去購物。"可知媽媽通常帶卡爾去購物。故答案為:√。6.(2021?白云區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。When Andy was twelve years old,he went abroad for the first time.He went to a summer camp in Leeds,the UK.He flew from Guangzhou to London with three pupils and a teacher from his school,the fight (航程) was fourteen hours long,He played cards with his friends,saw a film and read a book.Then he went to sleep.Andy and his friends left Guangzhou in the morning and arrived in London in the afternoon.Then they took a coach (長途巴士) to Leeds.It was a six﹣hour trip.There were thirty﹣eight children from eleven different countries in the camp.For the first two days,Andy missed his family very much.Soon he made some friends and started to enjoy the camp.The children stayed at the camp all the time.Every day they played different games.In one of the games,Andy played (扮演) a disabled (有殘疾的) person and he had to walk with only one leg for a day!He got to know what a hard life a disabled person lives.He will never forget that day.Andy made friends with most of the children and learned quite a lot about other countries.When it was time to say goodbye,he didn't want to leave the camp.(1)Andy went to the UK last winter holiday. √ (2)Andy went to London with a teacher and 3 pupils by plane. √ (3)Andy arrived in London in the morning. × (4)There were 48 children from 12 different countries in the camp. × (5)Andy enjoyed the summer camp in Leeds,the UK. √ 【解答】考查判斷正誤。(1)√。根據(jù)he went abroad for the first time.He went to a summer camp in Leeds,the UK.可知,安迪去年寒假去了英國。故答案為:√。(2)√。根據(jù)He flew from Guangzhou to London with three pupils and a teacher可知,安迪和三個學(xué)生、一個老師一起乘飛機到廣州。故答案為:√。(3)×。根據(jù)and arrived in London in the afternoon.可知,安迪下午到達倫敦,而不是上午。故答案為:×。(4)×。根據(jù)There were thirty﹣eight children from eleven different countries in the camp.可知,來自11個不同國家的38個孩子。故答案為:×。(5)√。根據(jù)When it was time to say goodbye,he didn't want to leave the camp.可知,安迪喜歡在英國利茲的夏令營。故答案為:√。7.(2021?黃埔區(qū))閱讀短文,根據(jù)短文內(nèi)容判斷下列句子正誤,正確的打"√" ,錯誤的打"×"。The wolf and the fox wanted to eat the rabbit.But it is not easy to catch it.One day the wolf said to the fox, "You go home and lie in bed.I'll tell the rabbit that you died.When it comes to see you,you can jump and catch him." "That's a good idea," said the fox.He went home at once.The wolf went to the rabbit's house and said to the rabbit, "Come and look.The fox died."The rabbit came to the fox's house.The fox was lying on the floor with an open mouth.The rabbit said to the wolf, "If a fox died,his mouth should be closed." When the fox heard this,he closed his mouth.The rabbit knew the fox did not die and he ran away.The wolf and the fox couldn't catch the rabbit again.What a clever rabbit!(1)The fox and the wolf wanted to eat the rabbit. √ (2)The wolf went home and pretended(假裝) to be dead(死的). √ (3)The rabbit thought the fox died. × (4)It is easy to catch the rabbit. × (5)At last,the rabbit ran away. √ 【解答】考查判斷正誤。(1)√。根據(jù)The wolf and the fox wanted to eat the rabbit.可知,狼和狐貍想吃兔子。故答案為:√。(2)√。根據(jù)The fox was lying on the floor with an open mouth.可知,狼回到家假裝死了。故答案為:√。(3)×。根據(jù)The rabbit knew the fox did not die 可知,兔子沒有認(rèn)為狐貍死。故答案為:×。(4)×。根據(jù)The wolf and the fox couldn't catch the rabbit again.可知,抓到兔子不容易。故答案為:×。(5)√。根據(jù)and he ran away.The wolf and the fox couldn't catch the rabbit again.可知,最后,兔子跑掉了。故答案為:√。